Wednesday, June 12, 2013

Mudahnya seorang Isteri untuk masuk ke Syurga


Ini Janji ALLAH SWT 
Suatu janji YANG PASTI


1. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1000 orang lelaki yang jahat.

2. Dua rakaat solat daripada wanita hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

3. Wanita yang beri susu kepada anaknya daripada buah dadanya akan mendapat satu pahala   daripada setiap titik susu yang diberikannya.

4. Apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri layan dengan baik akan mendapat pahala jihad.

5. Seorang isteri yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

6. Isteri yang melihat suami dengan kasih sayang dan suami pula melihat isteri dengan penuh kasih sayang, Allah s.w.t. akan pandang dengan penuh rahmat.

7. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar di jalan Allah s.w.t. dan kemudian menjaga rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya dan jadi ketua kepada 70 000 Malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan dalam syurga lalu menunggu suaminya sambil menaiki kuda yang dibuat dari permata Yaqut.

8. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampun oleh Allah s.w.t. seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah s.w.t. memberinya 12 tahun pahala ibadat.

9. Wanita yang memerah susu binatang dengan bacaan “Bismillah” didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

10. Wanita yang menguli tepung dengan “Bismillah” Allah s.w.t. akan berkatkan rezekinya.

11. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir dapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah.

12. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah s.w.t. mengizinkannya masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia kehendaki.

13. Pahala bagi wanita hamil adalah seperti berpuasa pada siang hari dan beribadat pada malam hari.

14. Wanita yang bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah swt. akan beri satu pahala haji.

15. Sekiranya wanita itu meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira mati syahid.

16. Apabila seorang wanita yang menyusukan anaknya yang menagis diwaktu malam dengan sabar, dia dapat pahala satu tahun sembahyang dan puasa.

17. Kalau wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 2 suku tahun maka malaikat di langit datang bawa khabar gembira bahawa syurga wajib bagi kamu.

18. Kalau isteri layan suami tanpa khianat dapat pahala 12 tahun solat.

19. Wanita yang picit suami tanpa disuruh dapat pahala 7 tola emas manakala isteri yang picit suami bila disuruh akan dapat pahala 7 tola perak.

20. Wanita yang meninggal dunia dengan dapat keredhaan suaminya, dia akan masuk syurga.

21. Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.

22. Jika suami mengajar satu masalah agama pada isterinya dia akan dapat pahala 80 tahun ibadat.

23. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah swt di akhirat tetapi Allah swt sendiri akan datang pada wanita yang memberati auratnya iaitu yang memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah (tetap).

24. Seorang isteri yang menyambut baik kedatangan suaminya yang dalam keadaan marah, Allah swt beri kepadanya setengah pahala jihad.

25. Allah swt berkati dalam rezeki bila seorang wanita memasak dengan zikir Bismillah.

26. Allah swt akan melaknati wanita yang sengaja mendedahkan auratnya kepada lelaki yang bukan muhrimnya



Kisah seorang ayah


Aku adalah seorang guru yang mengajar di Sekolah Jenis Kebangsaan. Beberapa hari lepas aku telah ditugaskan menjaga semasa waktu murid-murid selesai sesi persekolahan untuk pulang...aku hanya terpacak sahaja di tepi pagar memantau keselamatan murid keluar masuk sambil dijemput oleh ibu bapa masing2...yang datang semua berkereta besar...yang paling kaya aku tengok datang dengan berkereta Hummer...kalau langgar motorsikal aku pun boleh hancur...aku adalah satu2nya guru bermotorsikal di sini...hehe

Cuaca petang sekitar jam 1.45 petang memang sangat terik...aku diteduhi bumbung bersebelahan pagar sekolah...sambil mata tak putus melihat gelagat2 ibu bapa yang menjemput...tertarik aku dengan seorang "uncle"...dia datang dengan motorsikal...siap sedia menunggu di depan pagar menanti anaknya...aku hanya memerhati...jarang2 la ibu bapa Sekolah Jenis Kebangsaan datang dengan motorsikal...depa ni kaya raya...

Pakaian "uncle" ni sedikit lusuh...berkerut muka menahan bahang matahari...tetap setia menanti...beberapa minit kemudian seorang kanak2 perempuan datang menghampiri, aku terus memerhati dari jauh..."uncle" tu mula keluarkan sebotol air minuman yang besar...dicurah perlahan2 di tempat duduk...pelik...kenapa pula tu..? Sementara mengangkat beg anaknya ke raga hadapan.

Kemudian, dikeluarkan pula secarik kain yang sedia tersisip di raga motorsikal...diambil dilap perlahan2 pada tempat duduk yang telah dibasahi...baru "kepelikan" aku terjawab ketika itu....demi keselesaan tempat duduk...dibasahi dahulu supaya anaknya selesa dan tidak terasa panas...walaupun membonceng motorsikal...tidak berkereta mewah seperti rakan-rakan yang lain malah dapat merasai suhu dingin kereta ketika pulang keletihan...Si ayah tetap berikan yang terbaik, termampu pada kemampuannya.

MORAL OF THE STORY...
Betapa hebatnya pengorbanan seorang ayah kepada anaknya cuma kita kadang2 terlepas pandang pengorbanan ayah kita. Hargailah pengorbanan dan kasih sayang seorang ayah, kerana setiap daripada kita sememangnya mempunyai seorang AYAH yang hebat yang sentiasa menyayangi anaknya cuma lain ayah, lainlah caranya memanjakan anak.

Renungkanlah...
Ayah tidak meminta untuk dibalas akan jasanya, dia cuma mahu anak-anaknya menjadi insan yang berguna, yang dapat membanggakannya. Adakah kita seperti yang dia inginkan?

Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah berganti nyawa. Itulah ungkapan yang sesuai bagi mencerminkan kasih sayang seorang ayah.

Sentiasa berbakti dan berdoa untuk ibubapa kita tak semestinya apabila mereka telah pergi menghadap Ilahi. Tetapi, biarlah mulai sekarang, agar disediakan untuk ibu bapa kita di sana nanti sebuah TAMAN INDAH dan penyelamat ibu bapa kita dari azab kubur dan api neraka. Insya ALLAH...Doa anak - anak yang soleh dan solehah yang di bawa bersama ke sana...

Rasullulah SAW bersabda yang bermaksud: “ Apabila matinya seseorang anak Adam itu maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan ANAK YANG SOLEH yang sentiasa mendoakan kepada kedua ibubapanya." - Hadis Riwayat Muslim

Tragedi 28 Mei 2013



Jam 5.30 petang seperti biasa kawan park kereta kat Gate 13 di mana port untuk set2 ni berkumpul sebelum bergerak ke port untuk 'corteo'. Masa tu keadaan di Stadium Darul Makmur telah ramai orang, jalanraya pun jem awal padahal hari tersebut adalah hari Selasa. Kelihatan bas2 yang membawa penyokong-penyokong JDT berbaris panjang. Terdetik di hati kecilku, ramainya set dia datang sedangkan tiket hanya 300 keping. Baru kawan teringat sepotong SMS dari orang PBNJ yang pada mulanya memohon pertolongan untuk menambahkan bilangan tiket tapi kawan jawab maaf tak dapat tolong. Lalu ayat yang sepotong itulah membuatkan kawan tersenyum sinis. 

"Tak pe lah kalau tak leh tolong atas dasar sahabat, kami ada cara kami sendiri", petikan SMS beliau.

Pada hari tersebut tugasan untuk "Crew Curva" (CC) agak ringan sebab sebahagian persiapan telah dilaksanakan pada sebelah tengah hari tersebut, cuma kalau ada sikit2 je la touch up touch up. Cadangan asal untuk "corteo" daripada UTC Pahang terpaksa dibatalkan kerana pada hari tersebut keadaan di Darul Makmur amat berlainan, para penyokong kedua-dua belah pihak memasuki stadium lebih awal dari biasa. Dan seperti biasa Gate 11 menjadi sasaran penyokong setia Tok Gajah untuk bersama-sama Elephant Army bersorak melompat 90 minit. Justeru itu, capo mengarahkan supaya komrad masuk menggunakan Gate 13 dan corteo dari belah dalam ke Gate 11. 

Malam itu juga surau, tandas dan segalanya full house. Justeru itu kelihatan mereka tetap menjalankan tanggungjawab mereka kepada Allah S.W.T. dengan bersolat di kawasan lapang di bahagian atas stadium. Pada malam itu sememangnya satu fenomena di Darul Makmur dengan susunan Komrad Elephant Army memenuhi ruangan Gate 11 ditambah dengan penyokong Pahang yang turut serta chant dan melompat bersama tidak kira usia dan jantina mereka bersatu hati satu jiwa bersama.

Jam 8.30 pm,  Walaubagaimana pun semuanya bertukar menjadi kesuraman apabila "Free Zone" (pembahagi antara penyokong JDT dan Pahang) dibuka sedikit demi sedikit oleh pihak berkuasa tempatan. Angka yang pada mulanya hanya dibenarkan 300 keping tiket, kini di dalam Darul Makmur untuk tempat duduk penyokong pelawat telah mencecah 2800 orang kesemuanya. Kemarahan penyokong Pahang kian bermula apabila free zone dibuka oleh PDRM untuk penyokong JDT sedangkan penyokong pahang semakin sesak tiada tempat untuk duduk mahupun berdiri. Keadaan semakin tidak terkawal apabila pihak PDRM telah membuka pagar stadium lalu penyokong Pahang yang berhimpit tersebut meluru keluar ke trek untuk duduk di tepi padang. Pada saat itu Lagu Kebangsaaan "Negaraku" berkumandang di Darul Makmur di ikuti dengan Lagu Negeri Pahang pertama kalinya dimainkan oleh pihak stadium. 

Jam 9.00 pm pengadil bertugas tidak lagi meniupkan wisel untuk memulakan perlawanan, ini adalah kerana penyokong memenuhi trek tepi padang kerana limpahan penyokong yang hadir pada malam tersebut. Pada masa yang sama pihak JDT membuat aduan bahwasanya mereka tidak akan bermain selagi penyokong memenuhi tepi padang. Pihak berkuasa memohon supaya penyokong supaya kembali ke bahagian tempat duduk penonton. 

9.15 pm dimaklumkan pemain JDT telah meninggalkan Stadium Darul Makmur tanpa pengetahuan sesiapa. Sedangkan pada ketika itu Sultan Pahang merangkap Presiden FAM sudah meumumkan supaya perlawanan di mulakan. 

9.30 pm Komrad Elephant Army membuat pengorbanan terbesar mereka iaitu meninggalkan curva keramat mereka untuk memberi laluan kepada penyokong-penyokong Pahang yang lain mengambil tempat di tempat duduk penonton. Lalu berkumpul di hadapan pintu masuk utama stadium lalu chant beramai-ramai bagi meredakan rasa kekesalan mereka. 

9.45 pm, oleh kerana ingin tahu apa yang sedang berlaku di dalam stadium komrad Elephant Army berjalan ala-ala corteo ke Kedai Mamak yang berdekatan sambil chant melalui pintu penyokong pelawat. Maka bermula la kisah baling-membaling keropok, sos, batu, air dan sebagainya. Satu pihak menuduh mereka yang mulakan, satu pihak menuduh pihak satu lagi yang mulakan. Ianya tiada kesudahan sehinggalah pihak FRU datang meleraikan pertelingkahan.

Keadaan menjadi semakin tegang apabila penyokong pelawat pula meluru ke padang dengan alasan mereka di baling dengan batu oleh orang daripada luar. Dan pada saat itulah pengumuman perlawanan akan ditunda. Maka tercetuslah kemarahan oleh semua penyokong Pahang yang telah berada di dalam tempat duduk penyokong untuk bersedia menyaksikan perlawanan, dan pada saat itu mereka juga meluru keluar berlari ke padang. Dan dengan segera pihak berkuasa mengarahkan supaya penyokong Pahang beredar meninggalkan stadium Darul Makmur. 

Di luar stadium keadaan tidak berubah. Ada yang menunggu penyokong JDT dengan perasaan tidak puas hati. Ada yang block jalan supaya bas yang membawa penyokong JDT tidak boleh lalu. Ada yang merosakkan harta benda dan kenderaan pelawat dan sebagainya. Ada diantara penyokong yang ditahan kerana menimbulkan kekecohan. Kawan sendiri telah diekori oleh beberapa penyokong Pahang kerana cuba membawa keluar sahabat kawan dari dalam stadium ke kereta beliau. Sehinggalah kawan terpaksa sound pakcik tersebut supaya jangan nak masuk campur. 

Jam ditangan menunjukkan 2.00 am, keadaan telah sedikit terkawal. Bas-bas yang membawa penyokong JDT telah mula mengambil penumpang dan meninggalkan Negeri Pahang Darul Makmur. Manakala penyokong2 JDT yang tinggal di sekitar Kuantan mereka diiringi oleh pihak berkuasa pulang ke kawasan mereka. 

Persoalan nya di sini, salah siapakah semua ini?. Provokasi... baling batu....maki hamun... telah sinonim dengan bola sepak tidak dapat dielakkan lagi. Tetapi adakah perkara ini terjadi disebabkan kerana kelemahan pihak berkuasa? Kelemahan pihak Pahnag FA? Kelemahan perjualan tiket? Atau nak tonjolkan siapa yang berkuasa? Renung-renungkan lah .... Kita semua bersaudara .. Kawan salute Elephant Army kerana mereka berkorban demi penyokong mereka... Kawan salute BOS kerana bersama-sama mendirikan wall sebagai benteng kepada penyokong mereka. Buang yang keruh ambil yang jernih. 

Gadis Bertudung Singkat

Setiap hari semasa waktu rehat tempat aku menjamu selera tidak lain dan tidak bukan di bawah pokok beringin yang sentiasa ditemani oleh...