Thursday, December 26, 2013

Captain Thubasa

Duit dalam poket ada RM5.00 nak tak nak aku beli jugak Komik Jaguh Bola Sepak. Tinggal lagi RM2.50 lepas lah nak buat tambang bas kontot warna merah putih balik Taman Guru. Komik cite ni kat kedai buku benteng jer ada itu pun kuantiti dia tak banyak jadinya kalau lambat maka puas lah nak cari sambungan nya. Dalam TV tajuk dia Kickers setiap hari Selasa petang memang sakit hati kalau tengok TV sebab lambat nak abis. Dia bersambung pulak time2 tengah aksi kemuncak. 

Kalau baca komik ni puas sikit leh ulang banyak kali. Dari Yoshida kecik mewakili sekolah Nanko sampai lah dia menyarung jersi kebangsaan Jepun. Yang bestnya masa lawan antara sekolah-sekolah antara Nanko, Myowa, Fukoko dan sebagainya. Lepas tu masuk plak sekolah menengah jumpa plak sekolah Toho dan sebagainya.

Bila kwn dah besar ni puas keh mencari DVd penuh cite ni x jumpa. Last-last sekali masa balik kampung kat Kedah adik kawan bg pinjam Dvd dia. Memang osem la. Balik jer Kuantan mengulor le Kuantan Parade terjumpa gak 89.90 beli tetap beli. Tapi sayang banjir baru-baru ni dah menghanyutkan kedua-dua DVD tersebut. Kalau tau dek adik laki kawan ni kompom mengamuk dia. 

Tuesday, December 17, 2013

1st Gen : SMKAP Muadzam Shah

Sejuk rasanya aircond di kafe@teen UTC ni, boring memanglah boring tapi kawan seronok bertugas kat sini sebab banyak idea yang kawan boleh conteng dalam dairi kawan dan dalam lama sosial kawan ni. Di tambah plak dengan bantal-bantal yang empuk dan lembut ni pehhhh ...

Chu : "Aok pilih lah, buat lah keputusan, nak Clifford ker? Panglima Garang ker? Atau SMKA Muadzam ni.", ujar uncle kawan sambil muka tak puas hati.
Chu : "Kalau ikut Chu baik ambik Clifford ni jer senang dan bukan calang-calang sekolah gak", tambah uncle kawan.
Mak Ngah : "Clifford je la senang, nak gi sekolah senang, buat hal senang Chu ada", nasi tambah dari mak sedara kawan, kakak pada uncle kawan.
Kawan : "Macam ni la biar Anisah yang buat keputusan", sambil mengulungkan 3 keping kertas kecil kononnya nak buat undian.

Sebenarnya kawan ni berat nak pergi ke SMKAP Muadzam Shah tu. Sekolah tu sekolah baru, first generation lah katakan. Pastu bandar dia kecik jer tak banyak abis duit heheheh. Tapi seperti biasa kawan ni ibarat buah catur kena dengar cakap family kawan. Tapi yang sempoi Arwah nenek kawan relax jer, diam jer, tak komen apa-apa.

Jeng-jeng sang kecik yang bernama Nur Anisah Amilah telah ambik kertas yang digulung dan nak dimasukkan ke dalam mulutnya, sempat dihalang oleh kepantasan kawan ni.

Kawan : "Yes!!!!! SMKAP Muadzam Shah, fullstop," kawan melompat dan meninggalkan mereka terpingga-pingga.

Kawan lantas masuk ke dalam bilik dan melihat ke almari dan katil ku.

"Apa ek aku nak bawak gi sana ?"' bisik hati kecilku.

Tanpa berlengah kawan simpan la apa yang patut. Kawan lipat apa yang patut. tapi yang pasti buku skrap yang mengandungi sain dan gambar-gambar kenalan kawan tak tertinggal. Saat kawan akan berdikari akan bermula. Tapi sayang seribu kali sayang rupanya kawan tetap kena memulakan persekolahan di SMK Clifford gak sementara kerana SMKAP Muadzam Shah ketika itu tak siap lagi.

Justeru itu kawan di kelas IG1 iaitu kelas Bahasa Arab, sebab matapelajarannya sama dengan mata pelajaran di SMKAP nanti. 3 bulan kawan di Clifford maka kawan mendapat perkabaran bahawasanya SMKAP Muadzam Shah telah bersedia untuk menerima pelajar-pelajar generasi pertama bagi sesi pembelajaran 1996.

Perjalanan daripada Kuala Lipis ke Muadzam Shah memakan masa lebih kurang 4 jam. Kiri kanan jalan hanya ditemani dengan pokok-pokok getrah dan sawit.

"Selamat datang Ke Muadzam Shah", kawan menjerit apabila ternampak papan tanda biru di bahu jalan. Hati ku semakin bergolak kerana tidak sabar. Tetapi tiba-tiba kawan terpegun dan terdiam apabila kawan lihat keadaan sekolah yang akan memulakan pembelajaran menengah kawan. Padangnya bagaikan padang jarak padang terkukur. Banyak tanah daripada rumput. Kawasan nya memanglah besar tetapi kosong jer lapang jer pandangan kerana tiada satu pun pohon-pohon besar untuk meredupkan suasana. Tetapi berbekalkan semangat yang tinggi dan keinginan untuk berdikari kawan tabahkan hati dan cekalkan jiwa.

Orang pertama kawan kenal adalah Zainal katil sebelah kanan kawan daripada Keratong dan Yo katil sebelah kiri kawan daripada Jerantut. Maka bermula lah kisah hidup kawan di tempat baru, kawan baru, peralatan baru, bangunan baru dan sebagainya baru. 1st generation lah katakan.

Mungkin ada sambungan .........



Kenikmatan Mendapatkan Takbiratul Ihram

Syaikh Dr. Abdul Muhsin al-Ahmad bercerita:
Salah seorang masyaikh menceritakan bahwa salah seorang dari mereka adalah seorang imam masjid. Syaikh (pencerita) ini menceritakan suatu kisah tentang imam masjid tersebut. Beliau berkata: sesungguhnya suatu ketika sang imam ini datang ke masjid (untuk solat subuh) dan kemudian dia mendengar suara berisik di dekat pintu masjid. Maka dia keluar untuk melihat ada apa disitu? Ketika sampai di pintu masjid sang imam ini melihat seorang lelaki sujud dengan sempurna di dekat sepatu-sepatu dan sandal-sandal (jamaah masjid) dan terdengar tangisan dari laki-laki ini.
Sang Imam berkata, “Aku heran kepadanya dan aku menyangkanya bahwa dia mungkin sedang tidak waras, bagaimana tidak, dia sujud ditempat seperti ini sementara ada tempat yang luas dan bersih di dalam masjid.”
Kemudian kembalilah Sang Imam ke masjid dan tibalah waktu sholat subuh dan bertakbirlah sang imam dan memulai solatnya. Kemudian Sang Imam melanjutkan ceritanya, 

“Tiba-tiba aku mendengar suara tangisan yang keras di belakangku, namun demikian tetap kusempurnakan solat sampai akhir dan setelah itu aku berpaling ke belakang dan kudapati seorang lelaki tertelungkup menangis. Aku heran dan berbagai macam pertanyaan akan laki-laki ini berkecamuk dalam diriku dan juga muncul empati kepadanya. Maka kemudian aku mendatanginya dan ketika aku melihatnya (dari dekat) ternyata dia laki-laki yang sama yang menangis di dekat pintu masjid di sisi sepatu-sepatu jamaah tadi.

Maka aku sangat hairan dengan perkara lelaki ini maka aku bertanya kepadanya, ada apa dengan mu wahai saudara.. Aku melihatmu sujud di dekat sepatu-sepatu dan sekarang aku melihat mu disini penuh ketundukan kepada Allah.”
Akhirnya lelaki ini menceritakan kisahnya kepadaku, seraya berkata, “Baiklah aku akan ceritakan kisahku… Suatu kali aku mendengar hadis Rasulullah,

من صلى لله أربعين يوما في جماعة يدرك التكبيرة الأولى كتبت له براءتان براءة من النار وبراءة من النفاق ( الترمذي برقم 241 وضعفه الترمذي ، وحسنه الألباني
“Barang siapa solat ikhlas kepada Allah selama 40 hari dalam jamaah (di masjid), dia dapati takbir yang pertama (takbiratul ihram), maka dia akan dituliskan baginya lepas dari dua perkara: Lepas dari neraka dan lepas dari kemunafikan.” (H.R. At-tirmidzi no. 241 dan didhaifkan oleh Imam at-tirmidzi dan dihasankan oleh Imam al-Albani).
Maka aku menjadi termenung apakah aku bisa mendapatkan dua hal ini, lepas dari sifat munafik dan lepas dari neraka??? Hanya dengan menjaga takbiratul ihram bersama imam selama 40 hari??! Aku akan bersungguh-sungguh untuk melakukannya dan aku sudah melalui 39 malam, tidak tersisa kecuali satu malam saja. Akan tetapi pada fajar hari ke-40 aku ketiduran, ketika aku bangun kudapati masjid-masjid sudah mulai iqomah (tanda sholat segera ditegakkan), maka aku bangkit seperti orang gila, aku berwudhu, dan keluar serta menghampiri kenderaanku secepatnya. Aku berpindah dari satu masjid ke satu masjid lainnya. Demi Allah, aku menangis di dalam kenderaanku… Aku berkata, “Wahai Rabb-ku jangan haramkan aku dari kurnia-Mu, jangan haramkan aku dari dua hal (lepas dari kemunafikan dan neraka).
Akhirnya aku berputar-putar di antara masjid ke masjid kemudian kudapati masjidmu ini masih tenang (belum mulai solat), maka aku masuk ke dalamnya dalam keadaan gugup dan jantungku terasa sudah seperti sampai ke tengkorakku… Bagaimana keadaan jamaah? Apakah mereka berdiri? Tidak mungkin sujud? atau tidak mungkin ruku?… Saat itu, kudapati engkau sedang membaca Alquran, tidak ada yang bisa kulakukan untuk Rabb-ku selain bersujud di sisi sandal-sandal itu untuk Rabb-ku sebagai bentuk kesyukuranku kepada-Nya. Allah tidak mengabaikan cita-citaku… Akhirnya aku menyempurnakan 40 hari mendapati takbiratul ihrombersama imam..
Sumber: www.ahlalhdeeth.com
Diterjemahkan oleh Ustadz Farid Fadhilah

Pusat Pemindahan Banjir

Air telah surut di rumah kawan pada hari Rabu sedangkan ditempat lain masih kekal seperti hari sebelumnya tidak juga surut. Saat itu pabila kawan dah kembali ke rumah hanya satu perkataan yang terungkap di mulut ku. Masya Allah. 

Kawan termenung melihat banyak barangan perabot kawan rosak. Masa tu jugak kawan hanya redha kalau-kalau peti sejuk dan mesin basuh dapat dihidupkan. Bau tidak dapat digambarkan yelah tah air apa2 yang mengalir ketika banjir tersebut. Boleh dikatakan 95% barangan perabot kawan tidak dapat diginakan lagi dan dihumban ke luar untuk dibuang. 

Walaubagaimanapun alhamdulillah barangan elektrik masih selamat dan boleh digunakan setelah dikeringkan dan test pasang ianya hidup seperti sediakala. 

Tapi saat itu jugak kawan lihat ketabahan sang isteri mengemas rumah. Sesungguhnya kawan dianugerahkan seorang isteri yang sangat cekal dan tabah. Terima kasih Ya Allah. Keadaan rumah kawan dah macam tongkang pecah bagaimana pula dengan rumah mangsa yang lain. Pastinya lebih parah dan lebih menyayat hati. Kawan pasrah.

Kerja-kerja mengemas adalah bermula pada hari khamis kerana air kembali surut di bahagian kuantan tetapi di Sg Lembing dan Pekan dinaiki air semula. Waktu ini juga bantuan mula berpusu-pusi sampai. Sesungguhnya keprihatinan warga Malaysia umumnya dan Kuantan khasnya sangat-sangat membanggakan. 

Tetapi ketika mengemas pastikan berhati-hati kerana mungkin ada haiwan yang bersembunyi dibatas almari di bawah karpet dan tilam atau sebagainya. Ada juga di sesetengah rumah yang terdapat ular sawa sebesar betis sedang berehat dan tak lupa juga sang lipan yang menggeletek keluar apabila diganggu. 

Cerita di pusat-pusat permindahan sebenarnya lagi sedih. Ada beberapa kisah di mana sesetengah pusat permindahan tak cukup makanan. Ada makanan dan barangan keperluan yang dicatu. Ada yang tidur di atas lantai. Ada yang sempat lagi nak mencuri. Ada yang skodeng wanita tukar pakaian. Malah ada yang sempat untuk meraba pabila malam menjelma. Sudah la ditimpa bencana yang teruk, masih lagi nak berkelakuan bangang seperti yang dinyatakan.

Sesungguhnya kejadian banjir kali ini membawa seribu kenangan kepada semua. Terima kasih yang memberi bantuan. Terima kasih kepada yang memberi sumbangan. Terima kasih kepada yang menyelamat. Sebenarnya dah tak best nak menaip sebab dah lama kejadian ni berlaku. Tapi inilah pengalaman kawan sebagai mangsa banjir dan juga sebagai penyelamat yang bertugas ketika banjir. 






Monday, December 16, 2013

Di hari kedua banjir

Rabu (hari kedua) keadaan banjir di Kuantan semakin parah. Semua pusat-pusat permindahan dah macam sardin. Padat dan bermasalah. Dengan bekalan elektik tak ada, air tak de malah bekalan makanan dan kelengkapan pun tak de. Saat ni kawan bayangkan sang kecik yang nak menyusu nak tido bagaimana. Sang ibu yang nak tido atau menukar pakaian bagaimana?. 

Keadaan kawan sememangnya stress memikirkan keadaan rumah, cuma kawan cuba berfikiran positif sambil melihat wajah sang isteri yang cukup tenang. Kawan memahat fikiran kawan masih ada lagi rumah yang lebih parah dari kawan dan mereka memerlukan bantuan kawan. Jadi tanpa buang masa kawan capai vest KPWKM dan vest sukarelawan JKM lalu contact sang Goku untuk ambik kawan naik lori.

Semua jalan dah terputus hubungan hanya boleh dilalui dengan menggunakan lori dan bot sahaja. Kawan bersama goku dan beberapa sahabat yang lain dengan berbekalkan dengan sebuah lori dan 2 buah bot. Kawasan yang kami cover adalah di persimpangan sg Isap sehinggalah ke Tanah Putih Baru. Keadaan masa tu sangat kecoh bagaikan thunami kecil sedang melanda. Kelihatan mangsa berlari-lari untuk menyelamatkan diri dan harta benda.

Pabila bot dah siap sedia operasi menyelamat dimulakan. Pengalaman yang sungguh menyayat hati di mana sang tua terpaksa terbongkok2 mengharung arus deras bersama barangan yang dibawa. Tidak ketinggalan sang wanita sedang mendukung sang anak yang masih kecil dan pelbagai lagi. Kesemua pusat pemindahan telah penuh dan sesak. Mangsa terpaksa di hantar ke Wisma Belia dan SUKPA tetapi kenderaan tidak mencukupi. Dengan bantuan beberapa lori penyelamat, bas MPK dan bas Rapid keadaan dpt dikawal. 

Walaubagaimanapun keadaan belah petang lebih kurang jam 5.00 keadaan menjadi lebih parah kerana air semakin besar dan arus sangat deras. Masalah di pusat-pusat pemindahan juga tidak kurang hebatnya. Makanan tidak sampai dan tidak mencukupi, bekalan elektrik terputus, air mula memasuki kawasan permindahan dan sebagainya. 

Hari pertama dan kedua banjir benar-benar mencabar mangsa kali ini. Saat ini di pusat-pusat pemindahan anak-anak kecil menanggis inginkan susu. Makanan tidak mencukupi hanya sekadar 2 keping biskut sebagai pengalas perut. Lantai kelas dan dewan sebagai hamparan tidur. Lengan sebagai bantal untuk melelapkan mata. Kotak-kotak yang tidak digunakan sebagai selimut mengelakkan dari kesejukkan. 

Banjir kali ini benar-benar menguji kesabaran dan ketakwaan kita kepada Allah yang maha esa. 

Ikuti sambungan akan datang


Tuesday, December 10, 2013

Kisah sang banjir

Hujan Ahad dan Isnin yang berpanjangan telah membuatkan paras air Sg. Kuantan dan Sg. Belat semakin naik. Amaran Jingga dah dikeluarkan. Walau bagaimanapun kawan tetap relax dan cool sebab kawasan kawan ni x pernah dinaiki air, cuma barisan belakang jer la yg naik kat area umah pengasuh sang Afi Darwisy tu pun paras garaj jer. 

Pagi tu kawan mengenakan kameja kuning air yang baru dibeli oleh sang isteri dengan penuh semangat kawan start enjin kereta lalu bergerak ke pejabat. Tepat jam 8.00 pagi sang isteri kol lalu memberitahu air dah naik sampai garaj. Kawan jadi kelam kabut ditambah dengan cemas bila lihat gmbar sang kecik sedang bermain air. Kawan bergegas untuk pulang ke rumah. 


Jam di tangan menunjukkan 8.45 pagi semua kenderaan dah tak lepas nak masuk ke Taman Sri Damai Perdana. Lagi kecut perut kawan dibuatnya. Paras air dah sampai betis kawan tapi alhamdulillah dalam rumah masih belum naik. Cepat-cepatlah kawan dengan sang isteri mengemas dan mengangkat apa yang sempat. Kononnya air tak naik paras bahaya jadi kawan hanya angkat apa yang patut jer lah. 

Jam 9.15 pagi Kak long dengan Kak ngah kawan datang nak ambik sang kecik bawak balik Taman Guru termasuk makcik kawan dan sang isteri. Saat tu air dah masuk rumah paras betis so di luar dah paras lutut. Kawan mula cemas kerana banysk barang rak settle. Lepas settlekan sang kecik kawan settlekan plak barangan eletrik letak di tempat yang tinggi. 




Jam 10.00 pg air semakin naik dah paras pinggang di luar rumah, memang laju dia naik. Motor kawan dah separuh dah kena air. Setiap sejam kawan masuk umah. Tengok apa yang patut. Paling kawan risau destob kawan la, ye lah banyak kerja yang tak settle lagi. Jam 12.00 tengah hari air dah startik dalam rumah paras pinggang kat luar plak dah paras dada. 

Perasaan kawan dah tak keruan sebenarnya. Tadi kak long lawan datang nak selamatkan sang kecik last-last taman guru plak tak lepas masuk. Air dah. Paras pinggang jugak. Tak pasal-pasal kena ambik semula sabg kecik. Patah gak la tangan dengan bahu dukung sang kecik dari karyawan 7 sampai ke simpang luar. 

Malam tu kawan dengan family tido di opis kawan. Tak sanggup kawan stay kat pusat permindahan yang tak asa bekakan eletrik dan terlalu padat. Sekirang-kurangnya kalau bermalam kat opis makan senang nak cari dan ada api air. 

Ini baru kisah hari pertama esok lusa kawan story plak babak di hari kedua ye. 


Monday, December 2, 2013

Banjir di sana sini

Kalau bercakap bab banjir ni masa kawan kecik dulu memang tak merasa la sebab sungai kerpan tu tinggi kawasan nya. Kalau nak main air kena turun jauh sikit baru dapat main. Dan la jugak sepam dua berenang-renang simbah-simbah. Bila dah besar ni tak de la nak main tapi terperangkap dalam banjir dah menjadi kebiasaan.

Mula-mula masa belum kawin dulu nak hantar sang tunang balik rumah kat Kempadang Makmur. Rasanya kereta saga kawan tu dah tinggi dah tapi bila selisih dengan lori kecik yang dipandu laju, bluuuppp bluuppp mati enjin di tengah jalan. Puas plak nak tolak ke tepi. Tersadai seharian kat tempat kejadian. 

Bila dah kawin konon nya nak gi perbincangan dengan partner Dhedaun Picture sang Awang kat Coffee Street puas kilas stereng kete mencari jalan yang tak dinaiki air. Mana tak nya Jalan Wong Ah Jang pun dah di aiki air. Dah la kete auto, rendah plak terasa jer benda-benda lalu bawah kete. Cuma masa tu nasib memang menyembelahi kawan selamat sampai ke CS walaupun terpaksa pusing sana pusing sini. 

Tapi sebenarnya kawan  ni berkhidmat di kementerian pembangunan wanita keluarga dan masyarakat memang tak lari la dari aktiviti banjir ni. Banyak la jugak kenangan dan pahit maung ketika bertugas. Walau apa pun saat ni Kwantano masih lagi hujan tidak berhenti masuk hari kedua. Jalan-jalan di bandar Kuantan ni dah banyak yang tutup kepada kenderaan ringan. Harap-harap tak berpanjangan la kesian jugak pada mereka-mereka yang nak mencari rezeki yang nak menjalankan tugasan hakiki. 

Kisah Sang Tamiya

Kedengaran air mencurah-curah jatuh di dalam bilik air. 
"Sah Mak Ngah tengah mandi" hati kecil ku berbisik,
Aku terjengket-jengket masuk ke bilik Mak Ngah ku. Ku toleh ke kiri Ku toleh ke kanan. Line clear lalu dengan perlahan aku menyeluk saku baju putih yang tergantung di dinding bilik.
Yang di cari telah kujumpai.
"Tapi di mana letakkan?", bisik hati kecilku lagi.
"oh mak ngah lipat kat belakang IC dia rupanya", sambil aku tersenyum sinis
Lalu aku mengambil lipatan wang kertas RM50 lalu bergegas masuk ke bilik aku dan mencapai Alam Perwira seperti tiada apa yang berlaku.
Tepat jam 1.45 tengah hari kedengaran enjin kereta saga first model Proton dihidupkan. 
"Yes mak ngah dah nak gi kerja", jerit hati ku.
Lalu aku bergegas bersiap mengenakan jersi MU yang di beli di pasar malam beserta seluar track dan tidak lupa beg sandang peneman kemana sahaja aku pergi.
Setiba di kedai apek di bandar, aku terus melulu ke arah mainan Dash Yankuro.
"Shooting Star? Greet Emperor? Dancing Doll? Burning Sun?Cannon Ball? Black Spider? 
"arghhh apek banyak nya I ada RM50 saja boleh angkat semua ka?" rayu aku pada apek yang dah tua 
"Haiya! mana boleh ma kasi angkat dua saja la, lain kali datang beli lagi", bebl apek tua sambil cekak pinggang.
"huh ok la kasi Shooting Star sama Greet Emperor", sambil mengelap air liur yang nak terjatuh 
Aku pulang ke rumah sambil berlari kerana tak sabar nak pasang kesemua mainan yang baru di beli tadi. Sebenarnya kat rumah dalam kotak bawah katil dah ada Dancing Doll, Burning Sun, Cannon Ball so lengkap la Pasukan Dash Yonkuro hahahha. 

"blurr sejuk weh aircond kat UTC ni",
Aku tersedar daripada anganku dan pengalaman ku suatu masa dahulu.

Begitulah aku suatu masa dahulu untuk mendapatkan mainan yang menjadi kegilaan kanak-kanak zaman itu. Tak cukup dengan itu tambah plak aksesori seperti biasa lah terjengket-jengket la aku ke dalam bilik mak ngah aku. Lepas tu hari cuti Sabtu Ahad lepak kat Centre Point sebab kat situ ada litar. Tak cukup lagi siap buat kayu macam kayu hoki tu kononnya nak sama macam dalam televisyen leh berlari bersama kereta. Selain daripada tu main plak dalam longkang kat asrama bila dah masuk asrama memang buruk perangai masa tu. Tapi itu lah dia Tamiya dan aku suatu ketika dahulu.

Agak-agak korang lah kalau mak ngah kawan tahu la kawan curi duit dia mengamuk tak dia? heheheheh 






Akhirnya Terungkai sebuah cerita

Kisah ni bermula 30 tahun yang lalu di Tikam Batu, Sungai Petani Kedah Darul Aman. Seorang ibu yang sedang sarat mengandung telah terniat di dalam hatinya dan mengungkapkan niatnya itu kepada suami tercinta.

"Saya rasa macam nak suruh mak kat Lipis lah jaga anak kita ni bila dia lahir nanti", kata si isteri kepada suaminya.

Si suami hanya mendiamkan diri tanpa menyatakan sesuatu atau pendapat.

Genap 9 bulan 10 hari tanggal 21 Mac 1983, pada jam 7.05 pagi waktu Malaysia, di Hospital Sungai Petani, Kedah, lahirlah cahayamata yang cukup sifatnya ke bumi Allah ini dan di laungkan azan oleh si ayah di telinga kanannya. Tetapi hari meniti hari si bayi sentiasa menanggis, diberi susu tidak mahu di suruh tidur juga tidak mahu (macam cerita Ahmad Albab la pulak). Si ayah menelefon keluarga nya di Kuala Lipis, Pahang menberitahu keadaan bayi sulung mereka itu.

Wan dan Toki belah ayah si bayi bertolak dari Kuala Lipis ke Tikam Batu bersama-sama anak mereka yang ke 7 pada pagi yang hening sesudah subuh. Perjalanan yang panjang dan jauh mereka tempuhi, bayangkan perjalanan sejauh beratus-ratus kilometer pada masa itu cukup memenatkan tetapi dengan berbekalkan kasih sayang di dalam sanubari mereka, mereka selamat sampai dan terus mendukung si bayi yang sedang menanggis tidak berhenti.

"Milah aok ada cakap apa-apa ker terniat apa-apa ker atau terlanggar apa-apa tak semasa mengandungkan anak aok ni"?, Wan menanyakan kepada si ibu.

"Emmm... terlanggar tu tak ada lah tetapi Milah ada terniat untuk bagi anak Milah ni pada mak kalau dia dilahirkan nati", kata si ibu kehairanan.

Setelah dibawa berbincang dan meminta kebenaran untuk membawa si anak pulang ke Kuala Lipis, Wan dan Toki bersama anak ke 7 nya pun pulang dengan seribu persoalan di hati. Apabila sampai di negeri Darul Makmur si bayi senyap malah mampu untuk tersenyum kecil. Si nenek kehairanan dan saling berpandangan dengan Toki (datuk si bayi). Hari berganti hari minggu berganti minggu bulan berganti bulan genap 3 bulan si bayi dibesarkan di Kuala Lipis, Pahang. Tidak menanggis hanya menanggis ketika lapar dan eeekkkeeekkk sahaja.

Si nenek bercadang untuk menghantar cucu mereka itu ke pangkuan ayah dan ibunya. Bertolak lah mereka menuju ke negeri jelapang padi itu. Tetapi kejadian 3 bulan yang lalu berlaku semula apabila mereka sampai ke rumah anak ke 4 mereka itu. Si bayi tetap menanggis tidak berhenti-henti. Kesimpulannya nenek si bayi mengambil keputusan untuk menjaga cucu mereka itu dan dibesarkan di Kuala Lipis, Pahang.

Kini umur si bayi itu telah 26 tahun. Telah tamat belajar. Telah mula bekerja dan akan menamatkan zaman bujangnya tidak lama lagi. Telah lama tersemat di dalam hati untuk mengetahui kenapa dia dibesarkan di Kuala Lipis oleh nenek dan emak saudaranya tetapi tidak termampu untuk meluahkan hasrat di hatinya. Oleh yang demikian semuanya telah terjawap ketika perjalanan pulang berhari raya dari Lipis ke Kuantan bersama makciknya.

Kini aku redha tetapi aku masih tertanya-tanya adakah ianya berlaku hanya secara kebetulan atau itulah suratan Illahi??? Walaubagaimanapun aku bersyukur kerana aku telah di besarkan dan dijaga sehingga lah aku besar dan akan mempunyai keluarga sendiri tidak lama lagi.

Moral of the story kepada ibu-ibu mengandung berhati-hatilah ketika kamu sarat mengandung janganlah tersilap kata tersalah niat kerana ianya mungkin akan menjadi kenyataan dan akan membuatkan apa yang berlaku itu satu delima sehingga ke akhirnya........

Oh Hujan

Pabila sampai hujung tahun jer semua mesti mengeluhkan. Mana taknya bulan November Disember ni adalah bulan bumi dibasahi oleh air yang jatuh daripada langit. Tidak kira ketika dan masa ianya sentiasa turun. Kadang-kadang lebat, kadang-kadang renyai-renyai dan kadang-kadang setitik-setitik. Walaubagaimanapun ianya tetap dipanggil hujan yang akan mengundang kerisauan bagi mereka yang berumah di kawasan yang rendah. 

Dahulu kalau time-time hujan ni, penduduk kat Sungai Isap menggelepor la angkat barang letak tinggi-tinggi, risau tidur malam hanyut di bawa arus. Itu baru di Sungai Isap, tak masuk kawasan-kawasan lain lagi seperti Panching, Balok, Beserah dan sebagainya. 

Tetapi walaubagaimanapun hujan ni satu rahmat gak. Kita sebagai umat Islam harus sentiasa bersyukur dan redha dengan segala ketentuannya. 


Hujan yang turun bagaikan mutiara

Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut

Cinta yang bersemi

Diwaktu hujan turun
Menyirami ketandusan hati
Dan hujan turut mengiringi
Engkau pergi

Selembut hujan bercurahan
Begitulah cinta ini
Semesra bumi yang disirami
Begitulah hati ini

Hujan yang turun bersama air mata

Bersama pedih, bersama rindu
Kau datang dan kau pergi jua
Rindu lagi
>> Allahyarham Dato' Sudirman Haji Arshad <<

Sunday, November 24, 2013

Luahan Hati Sang Fotografer Perkahwinan

Salam pagi Ahad yang indah…..Entry ni adakah untuk menerangkan kenapa harga photography bagi suatu wedding agak mahal. Semua di bawah merupakan keadaan yang terpaksa kawan tempuhi. Harga kawan masih murah jika di bandingkan dengan ghodong-ghodong yang sudah menempah nama dalam bidang wedding photography ni.Tapi kalau dengan kawan, still boleh dapat diskaun jika dibawa berbincang.

KOS FOTOGRAFI PERKAHWINAN

1.KOS TETAP - kos maintenance kamera dan aksesori.

Bagi photographer yang serius dalam kerjanya dia akan beli peralatan kamera dan lens yang berkualiti. Ada sesetengah orang cakap….” kamera tak penting , tapi org yang belakang tu lebih penting ”sebenarnya kenyataan itu sesuai kepada hobbyist tapi tidak kepada serius photographer.
contoh aksesori – speedlite / flash – biasanya berharga RM550 ke atas 

kalau jurufoto ambil untung RM200 – 300 dibuatnya speedlite  tu rosak lepas majlis 
kan dah negatif keuntungannya. Flash kawan ada dua, dan nilainya masa saya beli dulu melebihi 3K.
LENS – CANON EF 18-200MM – RM 2298

CANON 5D MARK II – RM 6800
BODY CAMERA – body paling murah RM 1500 untuk beginner kalau pro boleh mencecah RM40K. Ini semua tidak termasuk lighting & barang sampingan yang lain. Kamera kawan pula ada dua masa kawan beli dulu awal keluaranya tahun 2009 body sahaja 6K. 
2.KOS MASA BEKERJA & TENAGA 
Bagi kawan ini merupakan perkara paling penting. Kalau majlis bersanding hingga outdoor ia dah meliputi lebih 6-8 jam bekerja (kawan tak cas masa tambahan). Itu tak termasuk sekiranya shoot majlis nikah dan malam berinai (tambah lagi 6-8 jam). Juga perancangan awal atau plan bagi gambar2 yang hendak diambil perlu dibuat. Satu tanggungjawab besar bagi mengambil gambar pengantin, sebab moment tu mungkin berlaku sekali je seumur hidup.Tak kesian kat pengantin kalau momen indah tu tak dirakamkan dgn betul…kalau kawan, kawan sendiri pun marah kalau gmbr tak cantik dan tak cover keseluruhan majlis. Jadi jangan ingat boleh hentam klik2 kamera ja tanpa fikirkan angle, lighting etc. Gambar candid juga penting, malah lebih penting dari gmbr2 outdoor atau studio. Sebab? Kalau kita amik gmbr outdoor dan studio, pengantin boleh pose berkali2 utk kita dapatkan shot yang menarik. Kalau candid? Mati hidup kembali pun, moment tu akan berlaku sekali ja….rugi kalau tak dapat capture momen tu kan.

Kalau photographer part time mereka hanya ada masa belah malam untuk buat editing (contohnya macam kawan ni). Mereka perlu pilih beribu2 keping gambar, edit dan rekabentuk album sendirian. Kadangkala kerja dari 9 malam – 12 malam hanya mampu buat 1 atau 2 page custom album. Kalau 20 page? Esoknya kena bangun awal untuk kerja dari pagi sampai petang. Hujung minggu tak boleh buat editing sebab ada job lain pula. Cuba bayangkan dengan mengorbankan masa hujung minggu dan waktu malam bersama anak dan keluarga ( bg yg berkahwin ) serta masa rehat untuk diri sendiri, berapa pula harga nya?
3.KOS PROFESIONAL

Kos ni merupakan sesuatu yang subjektif tapi ia juga penting. Kemahiran photographer berbeza dari segi kreativiti, kemahiran kendalikan kamera, kemahiran editing, pengalaman dan lain-lain. Bila anda bayar photographer secara tak sedar anda membayar untuk semua kemahiran yang ada padanya yang diperolehi bertahun-tahun melalui proses pembelajaran yang panjang. Anda membayar untuk ‘skill’ mereka menghasilkan gambar bukan harga album yang menjadi ukuran semata-mata. Sebagai perbandingan kalau aku nyanyi lagu BRUNO MARS (sapa BRUNO??kawan sendiri tak kenal) orang nak bayar RM2 pun belum tentu, tapi kalau BRUNO sendiri yang naynyi mungkin boleh bayar RM15000 padahal lagu yang sama. Mengapa? Kenapa kita mengupah tukang kayu nak renovate rumah kita sedangkan kita juga ada semua peralatan yang dia miliki.Ini tak termasuk kos untuk pembantu photographer kalau photographer membawa pembantu untuk dapatkan lebih gambar yg menarik mesti la photographer kena bayar kpd pembantu dia tu.Itu da berapa?

4.SELECTING & EDIT

Tipulah kalau ada photographer tak edit gambar. Kawan rasa semua mesti edit lah, walaupun sikit,termasuk kawan sendiri. Ada org suka natural , ada org suka photo manipulation. Satu editing makan masa 5 minit ke 1 jam bagi sekeping gambar! Cuma, bila kita setting siap2 pada kamera akan menjimatkan masa utk editing. Contoh lah katakan, gambar yang kita ambil tu cantik, tapi gelap. Kalau cuci of course gelap kan?Kena juga masuk Photoshop utk cerahkan sikit kan? Dah kira edit lah tu…Cuma biasanye utk tujuan promosi, photographers akan letakkan 10 -15 keping yang paling baik je kat web/blog/FB.At least kita cuci dlm 100 – 300 keping tu adalah gambr2 yang terbaik utk masuk dalam album nanti.
5.KOS ALBUM & CUCI GAMBAR
Sebenarnya kos album ni meliputi kos perjalanan dan masa untuk menghantar serta mengambil album, re-printing kalau kualiti tak memuaskan dan harga album tu sendiri. Harga album biasa ada yang bermula dari RM300 hingga album professional yang boleh mencecah RM1500 untuk satu album. Kalau cuci gambar untuk sticky albun tu murah la bawah RM100.Itu baru kos album & cuci gambar tak termasuk Frame & gambar besar bersize 8R ke 12R.Tanpa sedar ia juga melibatkan masa bekerja seseorang photographer.

STICKY ALBUM
RM350


CONTOH CUSTOM ALBUM
Harga Dibawah ini adalah harga bagi  satu custom album sahaja. Untuk harga perkhidmatan  fotografi adalah berlainan.
Saiz
Album
Jenis Kertas
(Oil Based)
Penambahan 2 Helai
Jenis Kertas  (Hot Press)
Penambahan 2 Helai
Jenis Kertas (Gloss Metalic)

Penambahan 2 Helai
8 x 12RM450RM42RM485RM43RM495RM44
9 x 11RM505RM47RM550RM49RM455RM50
10 x 10RM510RM47RM555RM49RM465RM50
10 x 12RM510RM47RM555RM49RM465RM50
12 x 12RM570RM53RM625RM56RM645RM58
11 x 14RM590RM54RM645RM57RM665RM59
10 x 15RM590RM54RM645RM57RM665RM59
12 x 15RM590RM54RM645RM57RM665RM59
12 x 18RM610RM56RM665RM59RM685RM61
12 x 20RM655RM60RM710RM63RM720RM64
14 x 14RM655RM60RM710RM63RM720RM64
14 x 17RM655RM60RM710RM63RM720RM64
15 x 15RM655RM60RM710RM63RM720RM64
14 x 19RM700RM64RM765RM68RM785RM70
13 x 20RM600RM64RM765RM68RM785RM70

Kesimpulannya…ada sebab kenapa harga pakej fotografi ni agak mahal…bukan saja letak…untung mestilah kena ada kan..tapi kena cover semua di atas tu juga…Bagi photographer full-time pula, mereka terpaksa bayar kos overhead seperti sewa kedai, bil utiliti, gaji pekerja, kenderaan, tax dan sebagainya. Dari mana mereka dapat duit untuk bayar semua tu?

Itu belum dikira kos luar kawasan lagi…sebenarnya banyak lgi kos lain.
Kawan  harap dapat beri sedikit gambaran tentang kos yang dikenakan oleh seorang photographer wedding ni. Kawan juga harap semua faham & jelas.








Gadis Bertudung Singkat

Setiap hari semasa waktu rehat tempat aku menjamu selera tidak lain dan tidak bukan di bawah pokok beringin yang sentiasa ditemani oleh...