Monday, September 23, 2019

Jom Buka Akaun Shutterstock... Semakin Mudah


Entri sebelum ini kawan dah menceritakan berkenaan bagaimana ingin membuka akaun Shutterstock. Rupa-rupanya Shutterstock dah tak seperti dahulu. Kini ianya semakin mudah dan teramat mudah. Sayang kalau aokmer sekalian tak mulakan buat tambah pendapatan.

Dulu kawan mulakan dengan 3 langkah utama, iaitu :
  1. BUAT AKAUN KITA SENDIRI 
  2. DAFTAR ID / BUAT PASSPORT
  3. SUDMIT 10 KEPING GAMBAR

Itu dahulu tapi sekarang daripada 3 itu hanya tinggal 2 sahaja itu pun terlalu mudah sebenarnya. Pastinya kita kena ada akaun kita sendiri iaitu akaun Shutterstock dan seperti biasa kita kena daftar ID kita tetapi yang menakjubkan adalah kali ini tidak perlu sudmit passport dah. Jadinya kalau sebelum ni aokmer rasa macam malas nak membayar RM200 untuk buat passport ini kali lah tidak perlu lagi.

Seterusnya kalau dulu kita kena sudmit 10 keping gambar, sekarang aokmer hanya perlu sudmit sekeping gambar jer untuk memulakan perniagaan di dalam taliban yang luar biasa ini. Senang atau susah?
Memandangkan sekarang semuanya boleh dilakukan menggunakan smart phone yang canggih munggis ni jadinya kawan share bagaimana ingin buka akaun Shutterstock hanya menggunakan smart phone kita.

1. Pastinya aokmer kenalah install aplikasi Shutterstock Contributor di Play Store atau Apple Store smart phone aokmer.
 
http://submit.shutterstock.com/?ref=3641519

2. Pengembaraan membuat akaun bermula dengan mengisi segala bukti akaun Shutterstock kita.

3. Selesai mengisi setiap apa yang diminta kalian akan dapat satu arahan untuk memverifikasikan akaun aokmer menerusi email yang telah diisi dengan lengkap sebentar tadi.

 

4. Apabila email telah disahkan aokmer akan meneruskan perjalanan memburu pendapatan online dengan mengisi setiap butir alamat, nombor telefon dan sebagainya lalu 'klik hantar'. Ayat luar biasa daripada Shutterstock adalah seperti gambar di bawah.

 

Apa lagi yang di tunggu? Aokmer tidak lagi perlu takut-takut kena denda kalau tidak lulus 7 daripada 10 keping gambar yang di hantar. Kerana sekarang hanya sekeping gambar sahaja untuk aokmer memulakan perniagaan baru yang pastinya halal. Aokmer juga tidak perlu nak beratur untuk buat buku passport dan mengeluarkan RM200 sebagai bayaran , lebih baik wang tersebut beli keperluan untuk menambah koleksi di dalam galeri stockphoto.


Segalanya atas aokmer sendiri kalau aokmer nak mulakan sesuatu yang baru di dalam kehidupan ayuh kita melangkah penuh bermotivasi dengan hanya berbekalkan smart phone anda mampu mengubah impian menjadi realiti. Jom kita berniaga di alam fana.

"Sharing is Caring, Caring is Loving"

Tuesday, September 10, 2019

Balang Maruku Di Stadium



Menjadi rutin aktiviti setiap malam minggu Aiman akan ke stadium untuk mengisi masa terluang menyaksikan perlawanan bola. Pastinya pasukan yang disokong olehnya adalah Pahang Darul Makmur. Tidak kira skuad Tok Gajah akan menentang siapa pastinya Aiman akan bersendirian ke stadium dengan berbekalkan sebalang makanan ringan. Jika hari itu terdapat maruku di dapur rumahnya atau kuih raya tahun lepas Aiman akan bawa sebagai bahan kudapan sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung.

Tidak pernah ada yang menegur atau pelik dengan tindakan Aiman. Penyokong lain bersorak kegembiraan mahupun menghemburkan makian Aiman tetap setia menguyah setiap isi makanan yang dibawa. Pastinya wisel penamat ditiupkan menandakan perlawanan telah tamat dan isi kandungan balang yang dibawanya akan habis licin tanpa tinggal seulas. Malah kadang-kadang serbuk makanan juga akan habis licin bagaikan balang yang baru tanpa diisi dengan makanan.

Hari ini perlawanan akhir Piala Malaysia diantara Pahang menentang Kelantan pada 3 November 2013 menjadi perlawanan tumpuan Aiman. Berbekalkan tiket yang berjaya diperolehinya Aiman bersama teman berkongsi kenderaan menuju ke Stadium Shah Alam iaitu venue bagi perlawanan akhir tersebut. Balang makanan yang menjadi teman setianya tidak ketinggalan mengharungi perjalanan Lebuhraya Pantai Timur menuju ke Shah Alam. Kali ini pilihan Aiman adalah maruku pedas yang dibelinya sekampit besar di pasaraya Cowboy.

Jam 3 petang pintu gate mula dibuka bersusunlah penyokong kedua-dua pasukan beratur untuk memasuki stadium. Ketika inilah Aiman baru sedari bahawa sebarang bentuk botol tidak dibenarkan untuk dibawa memasuki stadium. Demi sebalang maruku sebagai peneman menonton perlawanan akhir Aiman keluar daripada barisan walaupun tinggal lebih kurang 10 orang sahaja lagi dihadapannya untuk mencari sesuatu bagi mengantikan balang marukunya. Lantas Aiman menuju ke gerai jualan yang berlambak di perkarangan stadium untuk meminta plastik bagi mengisi maruku yang telah di beli.


Bergema Stadium Shah Alam dengan sorakkan kedua-dua penyokong. Ada yang membawa bendera, ada yang membawa kertas bertulis 'gomo kelate gomo' dan tidak ketinggalan bagi penyokong Pahang. Perlawanan masih lambat lagi untuk dimulakan tetapi kehangatan sorakkan daripada para penyokong telah bermula semenjak pintu pagar stadium dibuka. Aiman seperti biasa slumber dan tenang di tempat duduk bersebelahan penyokong tegar Pahang 'Elephant Army' sambil mengeluarkan plastik marukunya untuk memulakan kunyahan menantikan perlawanan bermula.

Kruk krakk krrukk kraakk bunyi maruku di gigit di mamah dek gigi putih Aiman. Sehinggalah saat yang mengubah rutin Aiman tatkala di dalam stadium. Ketika semua penyokong berdiri, bersorak bernyanyi bersama Elephant Army Aiman semakin rancak menguyah maruku, menganggukkan kepala dan menghentak kaki mengikut irama lagu yang dinyanyikan oleh geng Elephant Army.

"Woiii!!!! Bangun la sorak, makan pulak dia" tegur Khai sambil menepuk bahu Aiman.
"Laaaa perlawanan bukan mula lagi, relax la" jawab Aiman slumber.


Saat itu kesemua penyokong Pahang berdiri sambil menyanyikan lagu dari Elephant Army. Saat itu juga banyak mata memandang ke Aiman yang sedak asyik menguyah maruku. Sekali lagi Khai menepuk bahu Aiman menyuruh bangun bersama dan sekali lagi Aiman buat tak layan dan tak ambil peduli. Sehinggalah....

"Dik bangun la dik Elephant Army nak buat Poznan tu" seorang bradar linkungan berumur 40-an menjerit ke arah Aiman.

Aiman hanya tersenyum sambil memberi isyarat sedang makan. Ketika itu juga Aiman tertanya-tanya apa ke benda Poznan tu? Oleh kerana sifat semulajadi Aiman adalah tidak kisah maka di biarkan teguran daripada bradar yang berjambang tadi.

"Budak bangun budak bila lagi kita nak sumbangkan keringat kita pada Pahang jom bangun", kali ini Aiman tersentak. Suara yang menegurnya sebentar tadi adalah daripada seorang pakcik tua yang sebaya dengan ayahnya. Ketika itulah Aiman berasa sangat malu. Dipandangnya ke kanan dilihatnya anak-anak kecil turut melompat memberi sokongan. Dipandangnya ke kiri kelihatan bradar tadi bersama keluarganya turut bersama-sama memberi sokongan. Dipandangnya ke belakang, pakcik tua bersemangat melompat bersama. Apa tah lagi yang jelas kelihatan dari hadapan kesemuanya melompat bergembira memberi sokongan yang tidak terhingga.

Aiman memandang kearah kedua-dua belah tangannya kelihatan debu-debu maruku yang dimakannya. Perasaan malu mula mengamit diri. Gema sorakkan semakin mengegarkan Stadium Shah Alam. Kaki yang di pijak terasa getarannya. Kesemua penyokong Pahang berpaling ke belakang sambil memeluk di antara satu sama lain. Kali ini Aiman tidak ketinggalan, maruku yang dibawa kembali mengisi kekosongan beg sandangnya dan akhirnya pelukkan bersama penyokong lain merealisasikan Poznan paling mengemparkan di mana kesemua penyokong yang telah mengisi segenap ruang tempat duduk Stadium Shah Alam bersama-sama melompat, berpelukkan, menghala ke belakang dengan diketuai oleh Elephant Army sambil melaungkan 'Demi Tok Gajah oooooo'.


Satu suasana yang lain daripada yang lain 90 minit perlawanan pada hari itu. Keringat yang membasahi badan Aiman diertikan sama seperti keringat 11 pahlawan yang sedang bertarung di atas padang nan hijau. Cukup menghairahkan cukup luar biasa. Piala di julang kegembiraan diraikan. Kaki melangkah keluar dengan penuh kebanggaan. Aiman menyeluk beg sandangnya lalu dibawa keluar plastik maruku yang masih banyak baki. Pertama kali di dalam hidup Aiman apabila keluar daripada stadium bekalannya masih berbakti tidak habis.
Sambil tersenyum sinis Aiman berbisik di dalam hati kecilnya.

"Tak mengapalah wahai Maruku pastinya kau akan habis sepanjang perjalanan pulang ke bumi bertuah Pahang Juara Piala Malaysia tahun ini."

Monday, September 2, 2019

Leftenan Adnan Realiti Sebuah Kemerdekaan



Jika ditanya tarikh 14 Februari pasti anak-anak muda akan mengaitkannya dengan sambutan Valentine’s Day atau Hari Kekasih. Biasanya, anak-anak muda ini ter­utama yang mempunyai teman lelaki atau wanita akan tertunggu-tunggu kedatangan hari tersebut semata-mata mahu meraikannya bersama sedangkan di dalam Islam di larang sama sekali untuk diraikan kerana ianya cenderung ke arah kemaksiatan.


Berbalik kepada tanggal 14 Feb­ruari, mungkin ramai antara kita tidak tahu terdapat satu peristiwa besar yang ada kaitannya dengan sejarah negara ini. Pada tanggal tersebut gugurnya seorang pahlawan dari Rejimen Askar Melayu iaitu Leftenan Adnan Saidi di Bukit Candu, Si­ngapura ketika mempertahankan tanah air daripada dijajah oleh pihak Jepun. Beliau gugur pada usia 27 tahun sebagai wira bangsa.


Berdasarkan pembacaan, tontonan YouTube dan kajian ringkas anak kelahiran Kampung Sungai Ramal, Kajang ini sudah bercita-cita menjadi seorang tentera sejak kecil lagi. Di mana ketika kecil beliau sering bermain perang-perang bersama adik dan rakan-rakannya. Kenangan ini di abadikan di dalam filem Leftenan Adnan, di mana beliau menyerang Tok Mudim di kampung beliau. Sifat kepimpinan dan keberanian Leftenan Adnan telah terserlah ketika beliau masih kecil lagi.

Atas minat yang mendalam, beliau akhirnya mengambil keputusan untuk menyertai Rejimen Askar Melayu pada usia 18 tahun (sekitar 1933) walaupun sebelum itu bertugas sebagai guru pelatih dan telah mengajar selama setahun setengah. Setahun selepas menyertai tentera, beliau terpilih sebagai rekrut terbaik. Pada 1936 Adnan dinaikkan ke pangkat sarjan dan pernah diberi penghormatan untuk mewakili platunnya dalam perbarisan memberi hormat atas pertabalan Raja George VI di London pada 1937Selepas dinaikkan pangkat Sar­jan Mejar, Adnan telah dihantar ke Si­ngapura untuk menjalani kursus latihan pegawai bagi membolehkannya memakai pangkat Lef­tenan Muda dan seterusnya Lef­tenan.





Sejarah kehebatan Leftenan Ad­nan bermula ketika era pepe­rangan Perang Dunia Kedua iaitu semasa penjajahan Jepun di beberapa buah negara termasuk Tanah Melayu dan Singapura.

Menurut catatan sejarah pada 13 Februari 1942, pasukan tentera Jepun yang diketuai Leftenan Jeneral Renya Mutaguchi telah menyerang Permatang Pasir Panjang yang berada di pesisiran Si­ngapura. Lokasi tersebut menerima serangan bertalu-talu daripada pihak Jepun sama ada daripada udara mahupun darat.


Sungguhpun begitu, Leftenan Adnan bersama pasukannya (Kom­peni C) yang ditempatkan di ka­wasan berkenaan telah membe­rikan tentangan cukup sengit sehingga pasukan Jepun terpaksa berundur. Walaupun pasukan Je­pun mempunyai anggota lebih ramai, pasukan itu gagal menembusi pertahanan Askar Melayu yang diketuai Leftenan Adnan. Pada tengah malam 14 Februari 1942, Leftenan Adnan dan Kompeni C kemudian telah mendapat arahan daripada pihak atasan untuk bergerak ke tapak pertahanan baharu iaitu di Bukit Candu. Jumlah anggota telah ditambah dan menjadi 42 orang kesemuanya termasuk Koperal Yaakob.

Untuk makluman, Bukit Candu adalah lokasi pertahanan strategik dan pada masa sama merupakan sempadan pertahanan terakhir bagi Singapura. Sehubungan itu tanggungjawab untuk mempertahankan lokasi itu tidak boleh diserahkan kepada calang-calang pegawai tentera tetapi perlu di­serahkan kepada seorang pegawai yang benar-benar bijak, tajam pemikiran, lasak dan berwibawa.

Atas faktor-faktor berkenaan, Lef­tenan Adnan telah dipilih un­tuk memikul tanggungjawab ter­sebut. Yang pasti, disebabkan ke­dudukan Bukit Candu sebagai ku­bu pertahanan yang strategik buat Singapura, sudah tentu lokasi itu menjadi tumpuan seterus­nya oleh pihak musuh.

Pada petang 14 Februari 1942, pihak Jepun telah cuba melakukan serangan berhelah di Bukit Candu apabila tentera mereka menyamar sebagai kontinjen tentera Sikh daripada pasukan tentera British-India. Bagaimanapun Leftenan Adnan sedar ada sesuatu yang tidak kena dalam pasukan tersebut apabila melihat tentera Sikh ber­kenaan bergerak dalam kumpulan berempat dan bukan bertiga se­perti amalan biasa tentera British. Ketajaman mata dan tingginya ilmu ketenteraan beliau juga dapat membezakan senjata yang digunakan oleh pihak musuh adalah tipu helah mereka. Menyedari tipu daya tersebut, Leftenan Adnan dan semua anggotanya segera melepaskan tembakan hingga menyebabkan 20 orang askar musuh terkorban.

Dua jam kemudian pasukan Jepun te­lah melancarkan serangan besar-besaran dengan bilangan tentera yang begitu ramai. Meskipun jumlah anggotanya jauh lebih kecil berbanding tentera Jepun, Leftenan Adnan dan pasukannya tetap bertempur de­ngan ga­gah berani sehingga terkorban. Terkorban sebagai pahlawan negara. Sungguhpun Leftenan Ad­nan dan anak-anak buahnya terkorban, mereka berjaya membunuh 800 tentera musuh.

Dalam pada itu, Koperal Ya­a­kob yang terselamat dalam sera­ngan itu telah menyaksikan kematian ngeri Leftenan Adnan. Akibat rasa dendam disebabkan keberanian pahlawan Melayu itu, pihak Jepun telah bertindak kejam terhadap jenazah Leftenan Adnan. Jenazahnya telah digantung di pokok ceri dan kemudian ditikam bertalu-talu dengan menggunakan pisau benet. Leher Allahyarham juga telah dikelar. Tentera Jepun berang dengan kehebatan Leftenan Adnan dan pasukannya yang berjaya membunuh ramai rakan mereka. Beginilah secebis kisah keberanian seorang pegawai tentera Melayu yang sanggup berjuang hingga titisan darahnya. Demi mempertahankan tanah airnya, Leftenan Adnan akhirnya terkorban di usia muda.

Kepada generasi muda pula, jadikanlah kisah keberanian Leftenan Adnan ini sebagai inspirasi kita untuk terus mempertahankan negara daripada diceroboh oleh mana-mana pihak. Tahniah kepada jawatankuasa hari kemerdekaan di Kuantan Pahang kerana membawa pentomin kisah Leftenan Adnan sebagai tontonan masa kini. Semoga roh Lef­tenan Adnan ditempatkan ber­sama golongan syuhada, beriman dan solihin. Al-Fatihah.



Berbanggalah Menjadi Anak Merdeka


31 Ogos 1957 menandakan hari Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaan daripada penjajahan British, membentuk apa yang kita kenali hari ini sebagai Malaysia. Sempena itu, 31 Ogos di iktiraf sebagai hari cuti umum kebangsaan untuk memperingati dan meraikan kebebasan dan kemerdekaan.

Hari Merdeka tidak lengkap tanpa tujuh laungan “Merdeka!”. Tradisi ini telah dimulakan oleh Perdana Menteri Pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman pada tanggal 1957 di Stadium Merdeka.
Berbanggalah kita menjadi rakyat merdeka. Sematlah erti kemerdekaan di dalam sanubari kita. Selamat hari kemerdekaan





Gadis Bertudung Singkat

Setiap hari semasa waktu rehat tempat aku menjamu selera tidak lain dan tidak bukan di bawah pokok beringin yang sentiasa ditemani oleh...