Wednesday, August 26, 2015

Asam Garam Liga Malaysia 2015

Masih belum terlewat untuk aku mengucapkan tahniah kepada Johor Darul Takzim 1, Kedah, Penang, Melaka dan Perlis kerana kejayaan mereka sepanjang Liga Malaysia 2015. 


Johor Darul Takzim 1 (JDT1) yang beraksi di luar Johor bertemu KL Felda United biarpun bermain dengan 10 orang dan kalah pada perlawanan tersebut menjadi juara Liga Super buat kali kedua berturut-turut kerana pencabar terdekat mereka iaitu Pahang yang tewas di tangan pasukan Terengganu pada hari yang sama.  Bagai telah ditentukan kejuaraannya di mana Piala Liga Super telah berada di Stadium Selayang dan telah diikat rapi dengan reben merah biru pada piala rebutan tersebut. Walaupun ada yang mengatakan Piala Liga Super yang replika berada di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin tetapi tiada langsung persediaan untuk diraikan oleh Pahang. Tapi apa pun ianya telah berlalu biarkan ianya berlalu.



Kepada Kedah dan Penang tahniah, kerana dua pasukan ini sememangnya patut bergembira kerana berjaya kembali ke kancah Liga Super 2016 dan kepada Kedah pasukan anda layak untuk mejulang Piala Liga Primier dengan aksi yang konsisten di sepanjang Liga Perdana 2015.



Tidak lupa juga kepada pasukan yang beraksi di Liga FAM. Tahniah diucapkan kepada Perlis dan Melaka United yang berjaya melangkah ke Liga Perdana 2016 dengan penuh bergaya. 

Biarpun banyak anasir-anasir yang mengatakan semuanya telah diatur, disusun dan dirancang inilah realiti sebenar bola sepak. Degupan jantung para penyokong dipam dengan laju sehingga saat-saat akhir pertemuan itulah kemeriahan dan asam garam yang dirasai oleh mereka yang bergelar penyokong.

*credit gambar dari Gawang.My

Tuesday, August 18, 2015

Kerana Perut Aku Terseksa

Hari ini dah nak masuk 5 bulan aku langsung tidak menyepak bola, memukul bulu tangkis, berlari dan sebagainya dalam arena sukan. Dalam masa 5 bulan ini juga lah aku terseksa dengan berat badan aku. Semakin hari semakin meningkat, kalau turun pun 0.5 kilo sahaja.

3 bulan aku tidak ke pejabat menjadi kejutan dalam kehidupan aku. Kesemua seluar pejabat aku tidak padan. Termasuk kameja-kameja untuk ke pejabat. Itu belum masuk dengan seluar dalam aku lagi. Tapi aku tetap tidak akan beli seluar atau baju baru. Aku sanggup pakai untuk bermotivasi diri aku supaya kembali kepada saiz asal. 

Ada satu hari tu tiba-tiba seluar slack aku terkoyak kerana terlalu sendat aduhhh nasib baik lah aku dah nak on the way balik ke rumah kalau tidak besar juga kemaluan yang terpaksa aku tanggung. Tidak cukup dengan itu abis getah-getah seluar dalam aku berlipat-lipat dan rosak akibat perubahan saiz perut aku.

Ohhh!!! Perut!!! Situ lah part yang paling aku benci sekali apabila berdiri di hadapan cermin. Kadang-kadang kalau berjalan tiba-tiba ada cermin terasa seperti nak tumbuk jer cermin tersebut. 

Selain daripada tu tahap kemalasan aku menjadi-jadi, mungkin akibat penambahan berat badan aku yang mendadak. Nafsu untuk makan aku pun bukan sebarangan nafsu dah sekarang ni. Pantang nampak makanan kegemaran mesti bertambah-tambah aku makan, contoh paling senang kalau aku lepak kat The Warunk. Secara jujurnya aku sememangnya tertekan dan terasa sangat feel down. 

Jadinya mulai hari esok aku mesti lawan kesemuanya. Aku mesti!!!! Aku mestii!!!


Sunday, August 9, 2015

All About Pasal Seni

Kalau bercakap tentang idea sememangnya banyak sangat idea bebudak ni, lebih-lebih lagi Sang Mus. Dari projek Kuantanku dan sekarang muncul idea baru iaitu Pasal Seni. Kisah bermula dengan cadangan asal dari Sang Ajak untuk buat persembahan Akustik Band Little Malaya Entertaiment dekat The Warunk. Lepas tu ditokok tambah, dicadang, dibangkang dan sebagainya. Bermula dengan tajuk Pameran Foto Kuantan dan akhirnya dikomersialkan kepada Pasal Seni. Macam biasalah Sang Mus akan check hastag atau nama Pasal Seni di Instagram so clear tak ada orang guna maka bermulalah sebuah kisah baru dalam diari bebudak ni.

Tarikh dah dapat iaitu 8 Ogos 2015 bersamaan hari Sabtu. Masa pun dah diterima pakai dari jam 8.30 pagi hingga 11.00 malam. Yang tinggal terkontang kanting acara dan aktiviti yang hendak dijalankan tu jer, tapi sebenarnya itu semua small the pieces. Kalau korang nak tahu diaorang ni gila suka buat last minit tapi aku percayakan diaorang. Pengalaman sebelum ini seperti Extravaganza menjadi saksi kepada kepercayaan aku dengan team ni. 

Setiap satu aktiviti disusun dan setiap crew yang terlibat diagihkan tugasan masing-masing. Aku macam biasalah surat-menyurat, promosi, jemputan dan senarai semak adalah bagaikan tugas hakiki aku dengan set ni. 
Akhirnya 8 Ogos 2015 jam 7.00 pagi bermulalah aktiviti pertama Pasal Seni iaitu last touch up untuk kedudukan pameran, pasang PA sistem dan sebagainya. Jam 8.30 pagi pendaftaran bermula. Alhamdulillah kehadiran amat digalakkan dan sangat memberangsangkan. 

Bermula dengan aktiviti pertama iaitu Kelas Asas DSLR daripada bradar Shidy dan diikuti dengan perkongsian cerita atau Photo Talk dalam genre Travel Photography oleh Duta Nikon Pahang iaitu tidak lain dan tidak bukan Ali Shamsul Bahar atau lebih dikenali sebagai Dr. Ali. Sepanjang hari Pasal Seni diadakan juga pameran-pameran gambar. Sebenarnya musi utama yang hendak dilaksanakan adalah foto yang bertemakan Kuantan dan cara atau kaedah untuk mereka mempamerkan gambar tersebut. Contohnya seperti yang dipamerkan oleh crew Safwan Rozi yang bertajuk "Kau, Kamu, Anda dan Aku". Menggunakan 3 keping gambar potret manusia di Kuantan dan satu lagi sekeping cermin.
 

Sesi pagi selesai dengan penglibatan yang membanggakan. Aktiviti seterusnya bermula jam 2.30 petang iaitu Outing Pasal Seni. Outing ini merupakan aktiviti tambahan dan sampingan kepada peserta yang hadir program Pasal Seni. Terima kasih kepada Joe Young, Lily, Viviana dan Reen kerana sudi menjadi talent untuk Pasal Seni. Untuk outing ini akan diadakan pertandingan 10 potret terbaik dikalangan fotografer yang hadir dan menyertai. 

Ok aku lupa nak cerita dari awal tentang Pasal Seni ini. Untuk menyertai dan merasai apa itu Pasal Seni ianya amat-amat mudah kerana ianya adalah percuma. Tiada sebarang bayaran akan dikenakan melainkan kalau nak jadi ahli Persatuan Jurufoto Negeri Pahang (PJNP) barulah bayar sebanyak RM30.00. 
Pasal Seni tidak tamat pada petang hari itu. Tetapi ianya berterusan sehingga ke malam hari. Aktiviti pada belah malam merupakan jamuan hari raya PJNP, persembahan dari Band Little Malaya Entertainment dan juga penyampaian hadiah kepada para pemenang. Untuk pertama kalinya inilah sebahagian aktiviti-aktiviti yang dijalankan sepanjang hari Sabtu 8 Ogos 2015. 

Selama seminggu mereka sering bertemu untuk berbincang. 
Selama seminggu waktu tidur mereka tidak menentu. 
Selama seminggu kepenatan dari segi mental dan fizikal diatasi dan dihadapi dengan tabah. 
Selama seminggu mereka tidak dapat bersama keluarga mereka. 
Dan pada hari kejadian mereka korbankan hari minggu mereka untuk menjayakan Pasal Seni. 

Terima kasih kepada penaja hadiah Pasal Seni ;
Fotosun
Perniagaan Osaki
A&A Studio Gallery
Jenang Ahmad Batik

Terima kasih kepada penaja barangan dan peralatan ;
The Tukang Kayu

Terima kasih kepada penaja tempat ;
The Warunk

Terima kasih kepada penaja dokumentasi ;
Afiq Ali Photowork

Terima kasih kepada penaja persembahan ;
The Little Malaya Entertaiment

Terima kasih kepada tenaga pengajar Abang Shidy dan Doc Ali 

Terima kasih kepada talent yang sudi hadir ; 
Joe Young, Lily, Reen dan Viviana 

Dan yang terakhir terima kasih yang tidak terhingga kepada semua Crew Pasal Seni. 



Gadis Bertudung Singkat

Setiap hari semasa waktu rehat tempat aku menjamu selera tidak lain dan tidak bukan di bawah pokok beringin yang sentiasa ditemani oleh...