Sunday, November 24, 2013

Luahan Hati Sang Fotografer Perkahwinan

Salam pagi Ahad yang indah…..Entry ni adakah untuk menerangkan kenapa harga photography bagi suatu wedding agak mahal. Semua di bawah merupakan keadaan yang terpaksa kawan tempuhi. Harga kawan masih murah jika di bandingkan dengan ghodong-ghodong yang sudah menempah nama dalam bidang wedding photography ni.Tapi kalau dengan kawan, still boleh dapat diskaun jika dibawa berbincang.

KOS FOTOGRAFI PERKAHWINAN

1.KOS TETAP - kos maintenance kamera dan aksesori.

Bagi photographer yang serius dalam kerjanya dia akan beli peralatan kamera dan lens yang berkualiti. Ada sesetengah orang cakap….” kamera tak penting , tapi org yang belakang tu lebih penting ”sebenarnya kenyataan itu sesuai kepada hobbyist tapi tidak kepada serius photographer.
contoh aksesori – speedlite / flash – biasanya berharga RM550 ke atas 

kalau jurufoto ambil untung RM200 – 300 dibuatnya speedlite  tu rosak lepas majlis 
kan dah negatif keuntungannya. Flash kawan ada dua, dan nilainya masa saya beli dulu melebihi 3K.
LENS – CANON EF 18-200MM – RM 2298

CANON 5D MARK II – RM 6800
BODY CAMERA – body paling murah RM 1500 untuk beginner kalau pro boleh mencecah RM40K. Ini semua tidak termasuk lighting & barang sampingan yang lain. Kamera kawan pula ada dua masa kawan beli dulu awal keluaranya tahun 2009 body sahaja 6K. 
2.KOS MASA BEKERJA & TENAGA 
Bagi kawan ini merupakan perkara paling penting. Kalau majlis bersanding hingga outdoor ia dah meliputi lebih 6-8 jam bekerja (kawan tak cas masa tambahan). Itu tak termasuk sekiranya shoot majlis nikah dan malam berinai (tambah lagi 6-8 jam). Juga perancangan awal atau plan bagi gambar2 yang hendak diambil perlu dibuat. Satu tanggungjawab besar bagi mengambil gambar pengantin, sebab moment tu mungkin berlaku sekali je seumur hidup.Tak kesian kat pengantin kalau momen indah tu tak dirakamkan dgn betul…kalau kawan, kawan sendiri pun marah kalau gmbr tak cantik dan tak cover keseluruhan majlis. Jadi jangan ingat boleh hentam klik2 kamera ja tanpa fikirkan angle, lighting etc. Gambar candid juga penting, malah lebih penting dari gmbr2 outdoor atau studio. Sebab? Kalau kita amik gmbr outdoor dan studio, pengantin boleh pose berkali2 utk kita dapatkan shot yang menarik. Kalau candid? Mati hidup kembali pun, moment tu akan berlaku sekali ja….rugi kalau tak dapat capture momen tu kan.

Kalau photographer part time mereka hanya ada masa belah malam untuk buat editing (contohnya macam kawan ni). Mereka perlu pilih beribu2 keping gambar, edit dan rekabentuk album sendirian. Kadangkala kerja dari 9 malam – 12 malam hanya mampu buat 1 atau 2 page custom album. Kalau 20 page? Esoknya kena bangun awal untuk kerja dari pagi sampai petang. Hujung minggu tak boleh buat editing sebab ada job lain pula. Cuba bayangkan dengan mengorbankan masa hujung minggu dan waktu malam bersama anak dan keluarga ( bg yg berkahwin ) serta masa rehat untuk diri sendiri, berapa pula harga nya?
3.KOS PROFESIONAL

Kos ni merupakan sesuatu yang subjektif tapi ia juga penting. Kemahiran photographer berbeza dari segi kreativiti, kemahiran kendalikan kamera, kemahiran editing, pengalaman dan lain-lain. Bila anda bayar photographer secara tak sedar anda membayar untuk semua kemahiran yang ada padanya yang diperolehi bertahun-tahun melalui proses pembelajaran yang panjang. Anda membayar untuk ‘skill’ mereka menghasilkan gambar bukan harga album yang menjadi ukuran semata-mata. Sebagai perbandingan kalau aku nyanyi lagu BRUNO MARS (sapa BRUNO??kawan sendiri tak kenal) orang nak bayar RM2 pun belum tentu, tapi kalau BRUNO sendiri yang naynyi mungkin boleh bayar RM15000 padahal lagu yang sama. Mengapa? Kenapa kita mengupah tukang kayu nak renovate rumah kita sedangkan kita juga ada semua peralatan yang dia miliki.Ini tak termasuk kos untuk pembantu photographer kalau photographer membawa pembantu untuk dapatkan lebih gambar yg menarik mesti la photographer kena bayar kpd pembantu dia tu.Itu da berapa?

4.SELECTING & EDIT

Tipulah kalau ada photographer tak edit gambar. Kawan rasa semua mesti edit lah, walaupun sikit,termasuk kawan sendiri. Ada org suka natural , ada org suka photo manipulation. Satu editing makan masa 5 minit ke 1 jam bagi sekeping gambar! Cuma, bila kita setting siap2 pada kamera akan menjimatkan masa utk editing. Contoh lah katakan, gambar yang kita ambil tu cantik, tapi gelap. Kalau cuci of course gelap kan?Kena juga masuk Photoshop utk cerahkan sikit kan? Dah kira edit lah tu…Cuma biasanye utk tujuan promosi, photographers akan letakkan 10 -15 keping yang paling baik je kat web/blog/FB.At least kita cuci dlm 100 – 300 keping tu adalah gambr2 yang terbaik utk masuk dalam album nanti.
5.KOS ALBUM & CUCI GAMBAR
Sebenarnya kos album ni meliputi kos perjalanan dan masa untuk menghantar serta mengambil album, re-printing kalau kualiti tak memuaskan dan harga album tu sendiri. Harga album biasa ada yang bermula dari RM300 hingga album professional yang boleh mencecah RM1500 untuk satu album. Kalau cuci gambar untuk sticky albun tu murah la bawah RM100.Itu baru kos album & cuci gambar tak termasuk Frame & gambar besar bersize 8R ke 12R.Tanpa sedar ia juga melibatkan masa bekerja seseorang photographer.

STICKY ALBUM
RM350


CONTOH CUSTOM ALBUM
Harga Dibawah ini adalah harga bagi  satu custom album sahaja. Untuk harga perkhidmatan  fotografi adalah berlainan.
Saiz
Album
Jenis Kertas
(Oil Based)
Penambahan 2 Helai
Jenis Kertas  (Hot Press)
Penambahan 2 Helai
Jenis Kertas (Gloss Metalic)

Penambahan 2 Helai
8 x 12RM450RM42RM485RM43RM495RM44
9 x 11RM505RM47RM550RM49RM455RM50
10 x 10RM510RM47RM555RM49RM465RM50
10 x 12RM510RM47RM555RM49RM465RM50
12 x 12RM570RM53RM625RM56RM645RM58
11 x 14RM590RM54RM645RM57RM665RM59
10 x 15RM590RM54RM645RM57RM665RM59
12 x 15RM590RM54RM645RM57RM665RM59
12 x 18RM610RM56RM665RM59RM685RM61
12 x 20RM655RM60RM710RM63RM720RM64
14 x 14RM655RM60RM710RM63RM720RM64
14 x 17RM655RM60RM710RM63RM720RM64
15 x 15RM655RM60RM710RM63RM720RM64
14 x 19RM700RM64RM765RM68RM785RM70
13 x 20RM600RM64RM765RM68RM785RM70

Kesimpulannya…ada sebab kenapa harga pakej fotografi ni agak mahal…bukan saja letak…untung mestilah kena ada kan..tapi kena cover semua di atas tu juga…Bagi photographer full-time pula, mereka terpaksa bayar kos overhead seperti sewa kedai, bil utiliti, gaji pekerja, kenderaan, tax dan sebagainya. Dari mana mereka dapat duit untuk bayar semua tu?

Itu belum dikira kos luar kawasan lagi…sebenarnya banyak lgi kos lain.
Kawan  harap dapat beri sedikit gambaran tentang kos yang dikenakan oleh seorang photographer wedding ni. Kawan juga harap semua faham & jelas.








2 comments:

  1. Betol tu..Baru kawan tau mnde2 tu seme... Sedak largh pakei 5D mark... Kawan pakei cikai nye jew.. 1100d.. Hahs

    ReplyDelete
  2. slow2 Insya Allah anda akan lebih hebat lepas ni

    ReplyDelete

Gadis Bertudung Singkat

Setiap hari semasa waktu rehat tempat aku menjamu selera tidak lain dan tidak bukan di bawah pokok beringin yang sentiasa ditemani oleh...