Friday, February 6, 2015

Kerja Sekolah Oh Kerja Sekolah

Kini kehidupan sang kecil telah berubah. Bukan sang kecil sahaja yang terasa perubahan tersebut malah sang ayah dan sang ibu turut akan meada perbezaannya.

Kini sang kecil mula pandai dan tahu apa itu kerja sekolah. Walaupun sang kecil baru 5 tahun (tahun ini) tetapi setiap hari cikgu tadikanya akan bekalkan kerja sekolah pada setiap hari. 

Hari ini turut tidak ketinggalan, di mana sang kecil terpaksa menyiapkan kerja sekolahnya. Tapi hari ini lambat pulak sang kecil menyiapkan kerja sekolahnya. Nak tak nak sang kecil perlu juga menyelesaikan kerja-kerja sekolahnya. 

Untuk memastikan kerja sekolahnya dilaksanakan dengan betul dan kemas, aku terpaksa ada bersamanya sebagai peneman. Pandai Afi Darwisy... Itulah perkataan dan ayat yang sering aku lontarkan kepada sang kecil sebagai motivasi kepadanya.

Kesabaran yang tinggi juga perlu ada di dalam setiap diri seorang ayah dan ibu. Jangan terlalu berkeras ketika sang anak sedang menyiapkan kerja sekolahnya. Cukuplah sekali kita ingatkan kepada sang kecil tentang denda dirotan sekiranya tidak menyiapkan kerja sekolah atau malas untuk menyiapkannya. 

Sesungguhnya anak-anak zaman sekarang akal fikiran mereka lain tidak sama dengan kita suatu masa dahulu. 


No comments:

Post a Comment

Kisah Keletihan

K adang-kadang terasa letih yang amat sangat. Keletihan yang hadir membuatkan minda terus menerus memikir bagaikan tiada tanda noktah. Serin...