Wednesday, January 13, 2016

Jom Buka Akaun Contributor Shutterstock

Sebelum ini kita ambil gambar kita tampal di Mukabuku, kita tampal di Instagram dan laman-laman sosial yang lain. Maka apabila kawan-kawan mukabuku kita tengok yang tersembur dari mulut mereka..."wahhh lawanya"... "cantiknya".... "Thumb up bro" ..... "Outing tak ajak"... dan banyak lagi. Tapi sekarang aku dah tak rasa feel seperti kat atas tu sebab aku dah jarang sangat kot nak tampal di mukabuku atau di laman-laman sosial. 

Aku dah main mukabuku ni dah 10 tahun dah aku tambah gambar, gambar yang lama akan terperuk kat bawah. Meh aku nak ajak korang tampal gambar-gambar korang kat tempat lain yang korang tampal kachinggg (istilah baru), makin banyak korang tampal maka berkaching kaching lah.

Salah satu cara untuk buat duit dari fotografi ialah dengan menjual gambar anda melalui microstock agency. Jurufoto akan dibayar sejumlah komisen dari setiap keping gambar yang dijual. Gambar-gambar ini biasanya ialah gambar-gambar yang mempunyai nilai komersial bagi digunakan di laman web, buku, majalah, poster, billboard dan sebagainya

Microstock agency adalah sebuah agensi yang bertindak memasarkan dan ‘menjual’ gambar-gambar jurufoto yang berdaftar dengan mereka. Pelanggan yang ‘membeli’ gambar dari microstock agency biasanya terdiri dari individu yang terlibat di dalam bidang pengiklanan, penerbitan dan sebagainya. Golongan ini ‘membeli’ foto dari microstock agency kerana harga foto yang dijual adalah jauh lebih rendah berbanding jika mereka mengupah jurufoto untuk merakam gambar yang tertentu.

Untuk memudahkan cerita, aku nak korang pilih satu dulu agensi iaitu pilihan ramai Shutterstock.com. Kenapa aku katakan pilihan ramai? Kerana kalau kita buka Google Search, sure gambar pertama yang akan keluar adalah gambar yang mempunyai watermark Shutterstock.com. Kaedah pasaran terbesar di dalam dunia internet. Walaupun banyak lagi agensi lain tapi kita settlekan satu persatu dahulu ye. 

3 langkah mudah yang perlu diselesaikan oleh sesiapa yang berminat :

  1. BUAT AKAUN KITA SENDIRI  
  2. DAFTAR ID / BUAT PASSPORT
  3. SUDMIT 10 KEPING GAMBAR 

LANGKAH-LANGKAH YANG PERLU DI TURUTI :

1. BUAT AKAUN KITA SENDIRI 
    Sebelum apa-apa korang kenalah daftar akaun korang sendiri. Kat mana nak daftar? nak     isi maklumat? Korang KLIK imej banner yang aku tampal kat bawah ni dan korang follow     jer arahan yang diberi dengan lengkap, jangan silap-silap kita nak bermain dengan USD       ni beribu-ribu ni. Kalau korang was-was atau tak paham boleh jer wasap-wasap atau             calling aku. Jangan malu bertanya nanti sesat cari jalan pulang kata XPDC. 




2. DAFTAR ID / BUAT PASSPORT
  Nak buat apa pulak dengan passport ni? BUkan apa bos-bos kat Shutterstock tu nak             confrimkan korang ni betul ker Ahmad bin Damha kang tipu pulak, dunia ni kan macam-       macam bolehjadi. Jadinya korang start lah enjin kereta ker motor ker ambik la nombor           giliran kat Imigresen tu kat UTC dari jam 8.00 pagi sampai jam 10.00 malam bukak. Tak       payah tunggu lama-lama dah sekarang nak buat passport, sejam jer dah memadai.  Nak       seribu daya tak nak seribu dalih ... cewah. Setakat  RM200 untuk 5 tahun korang buat           gambar 50 keping pun dah mampu nak balik modal buat passport, jangan runsing lah.         Sebab nak tan nak korang kena ada passport juga baru boleh hantar gambar seberapa         banyak yang korang suka.
   
   Dah settle bab buat passport, maka dengan ini kalian akan bersedia untuk menjadi                seorang contributor. Kaedahnya mudah sesangat. Korang scan / snap muka hadapan          passport kalian dan upload di ruangan yang diarahkan. Itu sahaja .....


3. VERIFIED PASSPORT 
   Sementara korang nak tunggu passport korang tu di verifiedkan korang select la dulu            gambar-gambar yang korang nak hantar. Korang listkan kategori apa gambar-gambar          korang tu sebab nanti masa nak sudmit gambar dia akan tanya gambar yang kita hantar      ini apa kategorinya. Bila korang dah sudmit passport korang lebih kurang dalam masa 24      jam korang akan terima email seperti di bawah.


4. HANTAR 10 KEPING GAMBAR 
    Dah settle semua perkara di atas maka bersiap sedialah untuk menghantar 10 keping           gambar-gambar yang kalian snap dan ianya perlu lulus hanya 1 keping untuk masa               sekarang. Sesuatu yang baru di mana dahulu perlu lulus 7/10. Gunakanlah kesempatan       yang ada sekarang di mana hanya 1/10 maka kalian sudah mampu untuk berniaga               secara     internasionale. 

    Dulu mula-mula kena lulus 7/10 kalau tak kena tahan, 60 hari lepas tarikh kita hantar tu         baru lah kita boleh sudmit semula. Tapi sekarang tidak dah. Bos-bos kat Shutterstok ni         diaorang lebih suka ramai contributor yang menceburi bidang stock photo ni sebab bila         ramai yang menyertai maka banyaklah idea-idea akan keluar dan mewarnai                           shutterstock.com. 



Tips SangSperma : Hantar gambar-gambar yang berlainan konsep dan genre. Ini kerana            untuk menunjukkan kemahiran kita sebagai contributor. 

5. TAHNIAH 
    Sekiranya korang berjaya dan gambar-gambar korang telah lulus maka teruskan mencari      idea dan sudmit jangan toleh belakang lagi.


Tips SangSperma : Korang cuba disiplinkan diri korang untuk upload gambar contohnya                                       korang letak satu kuantiti berapa sehari korang nak upload. Macam aku                                 dulu, sehari aku disiplinkan diri aku untuk upload 15 keping di mana 10                                   keping berkonsep dan 5 keping editorial. 

Tips SangSperma : Kuatiti tersebut akan bertambah dari masa kesemasa mengikut                                              kemampuan korang semua. Contoh aku sekarang sehari aku sudmit 50                                 keping sehari. 

Bagi yang tidak berjaya atau gambar-gambar korang kena reject, jangan mengalah, jangan kecewa. Selang 2,3 hari korang sudmit semula adalah rezeki tu nanti. 



2 comments:

  1. Nak tanya. Nanti dah jadi contributor, passport tu bila dah expired kena update yang baru ke?

    ReplyDelete
  2. tak perlu mula2 jer tu jer nak dapat lesen. tapi sekarang dah mudah tak perlu passport

    ReplyDelete

Gadis Bertudung Singkat

Setiap hari semasa waktu rehat tempat aku menjamu selera tidak lain dan tidak bukan di bawah pokok beringin yang sentiasa ditemani oleh...